Sladkosti a laskominky v nejrůznějších podobách do naší kuchyně samozřejmě patří, máme své tradiční a osvědčené receptury, nebráníme se však ani inspiraci ze zahraničí. Tak u nás zdomácněly například i cukrovinky z Ameriky, které se těší velké oblibě.
24.04.2024
ČÍST VÍCESnadná, rychlá a finančně nenáročná polévka, kterou zvládne každý. Přitom je moc dobrá a v sychravých dnech a zahřátí přijde jistě vhod! Dnes vás ji naučíme krok za krokem.
18.04.2024
ČÍST VÍCENarodili jste se ve znamení Berana? A víte, jaké pokrmy byste měli do svých jídelníčků zařadit, abyste prospěli svému zdraví? Máme pro vás pár tipů.
17.04.2024
ČÍST VÍCEUž jste slyšeli o halloumi? Tenhle slaný, a i jinak velmi specifický sýr, pochází z ostrova Kypr a řadí se mezi pochoutky středomořské kuchyně. Patří mezi nejstarší sýry na světě a v posledních letech se objevuje i u nás, především během oblíbených letních grilovaček. Halloumi se skvěle hodí na pánev, do trouby i na gril, protože se ani vlivem vysoké teploty neroztéká a drží tvar.
12.04.2024
ČÍST VÍCELiči je lahodné ovoce, pocházející z Číny. Jeho malé oválné plody chráněné „hroší“ kůží neboli slupkou rostou na vysokých a stále zelených stromech. Pod slupkou s malými bodlinkami je bílá až narůžovělá voňavá dužnina velmi specifické sladké chuti. Tvrdá pecka velikosti fazole je snadno oddělitelná. Liči je nejlepší čerstvě utržené, jeho chuť i barva se s časem přibývajícím od sklizně mění. Může se však také konzervovat nebo sušit.
11.04.2024
ČÍST VÍCEKomu by se chtělo dlouze vařit, když se za okny objevuje první jarní sluníčko. Proto si dnes připravíme velmi rychlý hlavní chod - kuřecí maso na řecký způsob. Skvěle ochucené kuřecí nudličky napichujeme na špejle a pečeme v troubě.
09.04.2024
ČÍST VÍCELasagne - typicky italský pokrm, který se dá připravit na nespočet způsobů. S rajčatovým základem, zapékané s bešamelem či sýrovou omáčkou, s masem i bez. Recepty jsou sice časově náročnější, ale odměnou vám bude pokrm, který opravdu chutná a zasytí. Připravili jsme pro vás 8 variant, ze kterých si určitě vyberete pro sebe tu nej.
03.04.2024
ČÍST VÍCETyhle zatočené slané „mňamky“, obvykle podávané k pivu, většina z vás jistě dobře zná. Jde o klasické bílé pečivo z těsta, které se vyválí do tenkého proužku, ten se stočí do kruhu a oba jeho konce se překříží a slepí. Preclíky můžete vidět i ve tvaru srdíčka nebo osmičky, záleží, kde na ně zrovna narazíte. Preclík bývá krásně do hněda propečený, sypaný hrubou solí, kmínem, mákem nebo sezamem. Tradičně si ho dopřáváme také na Zelený čtvrtek jako přílohu k polévkám a pokrmům ze zeleniny.
27.03.2024
ČÍST VÍCEJen 7 otázek stačí, abychom prověřili vaše znalosti, co se týče vaření a pojmů české i světové kuchyně. Uspějete na 100 %?
13.03.2024
ČÍST VÍCEDomácí tagliatelle ve smetanové omáčce s kousky kuřecího masa, sušených rajčat a bazalkovým pestem, lehce pikantní a velmi dobré. Recept je trochu náročnější na čas díky přípravě domácích těstovin, ale výsledkem je oběd, na kterém si opravdu pochutnáte.
11.03.2024
ČÍST VÍCEVelikonoce jsou za dveřmi a vy opět po roce přemýšlíte o něčem netradičním, čím byste rádi překvapili rodinu a ohromili očekávané hosty. O tom, jaké pochoutky si o Velikonocích připravují naši sousedé, už jsme pro vás psali. Dnes se však podíváme trochu dál. Jak vypadá velikonoční menu v Portugalsku, Anglii a třeba i v daleké Indii?
07.03.2024
ČÍST VÍCEVelikonoce klepou na dveře a je na čase udělat si plán, co všechno by letos vlastně mělo být na stole. Pokud vám chybí inspirace, zkuste ji hledat mezi tradicemi našich sousedů. Některé vás překvapí svou obdobou našich velikonočních tradic, jiné naopak svou odlišností.
01.03.2024
ČÍST VÍCERecept na pravý ukrajinský boršč - hustou polévku se spoustou zeleniny a masem. Je velmi sytá, zahřeje a skvěle chutná. Polévku se naučíme krok za krokem.
26.02.2024
ČÍST VÍCELovecká sezóna je za námi a byla by veliká škoda zásoby masa nevyužít a nevyzkoušet nové recepty. Kančí maso je tmavé a libovější než třeba vepřové, hodí se na přípravu minutek i do gulášů. Máme pro vás 8 výborných receptů právě z kančího masa.
16.02.2024
ČÍST VÍCEZahřejte se! Minestrone je vynikající italská polévka, které se vaří na nespočet způsobů. V každé oblasti Itálie je tato vydatná polévka připravována s různými obměnami a v podstatě se v ní zužitkuje téměř jakákoliv zelenina.
13.02.2024
ČÍST VÍCERizoto je původně pravým italským pokrmem, který si žádá pečlivou přípravu a stanovený postup. Ovšem po Česku si jej připravujeme po svém - většinou v nekrémové variantě. Dnes se podíváme na ty nejlepší recepty, které u našich čtenářů bodují.
13.02.2024
ČÍST VÍCERecept na výbornou pomazánku z avokáda. Je jemná a lahodná, plná vitamínů a zdravých tuků. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a připravte pohoštění pro rodinu i přátele.
06.02.2024
ČÍST VÍCEPokud máte rádi ostrá jídla, pak určitě znáte tento druh chilli papričky, ale jestli považujete Jalapeňos za super extra pálivou pochutinu pro otrlé, pak vás musíme vyvézt z omylu. Jalapeňos můžeme zařadit mezi mírně až středně pálivé, na stupnici pálivosti všech druhů papriček měřené v jednotkách SHU jsou dokonce takové druhy jako je Purpur, Maylon nebo Red Giant až čtvrté od konce!
30.01.2024
ČÍST VÍCEDnes si připravíme domácí těstoviny, na které bude třeba jen pár surovin a trocha trpělivosti při tvarování. Odměnou bude pravá chuť domácích těstovin, které se nic nevyrovná!
23.01.2024
ČÍST VÍCESegedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept na segedín. Tentokrát si ukážeme tradiční postup při vaření tohoto oblíbeného pokrmu.
11.01.2024
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena